Acids, Bases and Salts-MCQ

  1. Which one of the following is acidic?
    (a) Lemon juice (b) Tomatoes (c) Milk (d) All
  2. Which one of the following will turn red litmus blue?
    (a) Vinegar (b) Baking soda solution (c) Lemon juice (d) Soft drinks
  3. Which one of the following will turn blue litmus red?
    (a) Vinegar (b) Lime water (c) Baking soda solution (d) Washing soda solution
  4. Methyl orange is
    (a) Pink in acidic medium, yellow in basic medium(b) Yellow in acidic medium, pink in basic medium(c) Colourless in acidic medium, pink in basic medium(d) Pink in acidic medium, colourless in basic medium.
  5. Lime water is
    (a) CaO (b) Ca(OH)2 (c) CaCO3 (d) CaCI2
  6. The nature of calcium phosphate is present in tooth enamel is
    (a) Basic (b) Amphoteric (c) Acidic (d) Neutral
  7. Which of the following salts has no water of crystallization?
    (a) Blue vitriol (b) Washing soda (c) Baking soda (d) Gypsum
  8. The function of quick lime in soda lime mixture is to
    (a) Absorb moisture present in soda lime(b) Increase the efficiency of soda lime(c) Increase the pH of soda lime(d) Take part in reaction with NaOH
  9. The Ph of a solution of HCL is 4. This shows that the molarity of the solution is
    (a) 4.0M (b) 0.4M (c) 0.0001M (d) 0.001M
  10. The difference of molecules of water in gypsum and PoP is
    (a)5/2 (b) 2b (c) 3/2 (d) ½
  11. Which of the following does not form an acidic salt?
    (a) Phosphoric acid (b) Carbonic acid (c) Hydrochloric acid (d) Sulphuric acid
  12. The chemical formula of caustic potash is
    (a) NaOH (b) Ca(OH)2 (c) NH4OH (D) KOH

ANSWERS 1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (c) 11. (b) 12. (d)

Additional Reading