AKTU MCQ

Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources [ROE-086] UNIT 1

Renewable Energy Resources [ROE-086]

(Option In bold font is Answer)
Unit-1

1. Energy is defined as
(a) Capacity of doing work
(b) Lifting a body
(c) Displacing a body with force
(d) None of the above

2. The present estimated potential of small hydropower in our country is about
(a) 15 000 MW
(b) 10 000 MW
(c) 11 000 MW
(d) 12 000 MW

3. The ultimate source of energy on the earth is
(a) Electricity
(b) Natural gas
(c) The sun
(d) Plants

4. Which of the following types of energy is derived from oceans?
(a) Tidal energy
(b) Sea energy
(c) Wind energy
(d) Hydropower

5. Wind turbine uses
(a) Kinetic energy
(b) Potential energy
(c) Chemical energy
(d) Thermal energy

6. The energy density of renewable sources as compared to the conventional sources is
(a) Very High
(b) The same
(c) Low

7. Which of these activities would result in a sustainable supply
of biomass?
(a) Wide-scale logging
(b) Coppcing
(c) Hedge laying
(d) Slash and burn

8. Which of the following fuels can be produced by fermenting sugar cane, sawdust, corn or wood
chips?
(a) Alcohol
(b) Biogas
(c) Produces gas
(d) Bio-diesel
Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources [ROE-086]

9. The unit of energy is
(a) Calorie
(b) Joule
(c) Kilogram/metre
(d) kg

10. What is the local name of harnessing power from water in hilly areas?
(a) Gharat
(b) Panchakki
(c) Hydro mill
(d) All of the above

11. The diameter of the sun is approximately
(a) 156 x 10 metres
(b) 1.39 x 10 metres
(c) 1.39 x 10 metres
(d) 1.39 x 10′ metres

12. Hydrogen can play an important role as an alternative to conventional fuels as
(a) An energy carrier
(b) An energy device
(c) A fossil fuel source
(d) An energy system

13. Which is the leading country in the generation of wind power?
(a) Germany
(b) USA
(c) India
(d) Denmark

14. The remains of dead sea creatures make
(a) Coal
(b) Oil
(c) Nice ear rings
(d) Salt

15. In rural areas, the locally generated gas from cattle dung used for cooking and lighting is
commonly known as
(a) Biogas
(b) Oxygen
(c) Ammonia
(d) Carbon dioxide

16 . Urban waste can also be used for
(a) Composting
(b) Power generation
(c) Steam generation

(d) All of the above

17. The disadvantage of renewable energy:-
(a). Pollution is high
(b). Available only in a few places
(c). Running cost is high
(d). Unreliable supply

Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources
18. A Solar cell is an electrical device that converts the energy of light directly into electricity by
which effect:-
(a). Physical effect
(b). Chemical effect
(c). Photovoltaic effect
(d). Photosynthesis effect

19. The main composition of biogas is:-
(a). Hydrogen
(b). Methane
(c). Nitrogen
(d). Carbon dioxide

20. Ministry which is mainly responsible for research and development in renewable energy sources
such as solar power, wind power, small hydro, biogas etc.:-
(a). Human Resource Development
(b). Agriculture and Farmers Welfare
(c). Health and Family Welfare
(d). Ministry of New and Renewable Energy

21. India has a large amount of installed grid interactive renewable power capacity:-
(a). Small Hydro power
(b). Solar power
(c). Wind power
(d). Biogas power

22. World’s first 100 percent solar powered international airport:-
(a). Mumbai, Maharashtra
(b). Cohin, Kerla
(c). Chennai, Tamilnadu
(d). Hyderabad, Telangana

23. Which of the following is not under the Ministry of New and Renewable Energy(MNRE):-
(a). Large hydro power energy
(b). Wind energy
(c). Solar energy
(d). Tidal energy

24. Largest Wind Farm in India is located at:-
(a). Chakala Wind Farm, Maharashtra
(b). Jaisalmer Wind Park, Rajasthan
(c). Vaspet Wind Farm, Maharashtra
(d). Muppandal Wind Farm, Tamil Nadu

25. Conventional energy sources may also called as:-
(a). Commercial energy sources
(b). Non renewable energy sources
(c). Both
(d). None of these

26. Coal energy is mainly composed of:-
(a). Methane
(b). Carbon and hydrocarbons
(c). Nitrogen

(d). Propane

Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources [ROE-086]

27 . Coal produces ________________ which is the cause of acid rain.
(a). Carbon mono-oxide
(b). Carbon dioxide
(c). Sulphar dioxide
(d). None of these

28 . Natural gas is mainly composed of:-
(a). Carbon and hydrocarbons
(b). Methane with small amount of propane and ethane
(c). Nitrogen
(d). Hydrogen

29. Solar energy can be used as:-
(a). By direct conversion to a fuel by photosynthesis
(b). By conversion to electricity via thermo-electric power system
(c). By direct conversion to electricity by photovoltaic
(d). All of these.

30. The sun releases the enormous amount of energy due to continuous _________ reaction taking
place inside the sun.
(a). Fission
(b). Fusion
(c). Both
(d). None of these

31. The sun sends out the energy in the form of radiations at the rate of _________. However, the
energy intercepted by the earth is about ______.

(a). 3.7×10^(20) MW, 1.85×10^(11) MW
(b). 3.7×10^(10) MW, 1.85×10^(1) MW
(c). 3.7×10^(30) MW, 1.85×10^(111) MW
(d). None of these

32. Which energy is developed by the gravitational pull of the sun and the moon
(a). Wind energy
(b). Tidal energy
(c). Geothermal energy
(d). Solar energy
33. Full form of OTEC.
(a). Ocean Thermal Energy Conversion
(b). Ocean Temperature Energy Conversion
(c). Outer Temperature Energy Conversion
(d). None of these

34. The motion of the sea surface in the form of wind waves forms a source of energy called as
________.
(a). Wind energy
(b). Wave energy
(c). Tidal energy
(d). None of these

35 . There is an __________ in the temperature of the earth with increasing depth below the surface.
Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources
(a). Decrease
(b). Increase
(c). Both
(d). Not fixed

37. Ministry of Non Conventional Energy Sources (MNES) renamed as ministry of New and
Renewable Energy (MNRE) in _______.
(a). 1981
(b). 1982
(c). 1992
(d). 2006

38. The Jawaharlal Nehru national solar mission was launched on the ___________.
(a). 11 January, 2010
(b). 11 January, 2002
(c). 11 January, 2006
(d). 11 January, 2012

39. Materials may used for solar cell.
(a). CuInSe2
(b). CaS, GaAs, Cu2S
(c). CdTe, ZnTe
(d). All of these

40. The choice of materials for solar cell depends on the _________.
(a). Cost
(b). Band energy gap
(c). Efficiency
(d). All of these

41. Photons of quantum energy ________ cannot contribute to photoelectric current production.
(a). hv>Eg
(b). hv=Eg
(c). hv<Eg
(d). None of these

42. Cell quantity is maximum when the value of ‘fill factor’ approaches to ________.
(a). Greater than unity
(b). Equal to unity
(c). Lesser than unity
(d). None of these

43. Maximum efficiency solar cell types in latest_______.
(a). Multi-junction concentrator solar cells
(b). Polycrystalline photovoltaic or thin-film solar cells
(c). Monocrystalline silicon solar cells
(d). Amorphous silicon solar cells

44. The capacity of battery is expressed in _______.

Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources [ROE-086]
(a). Watts
(b). Ampere-hours
(c). Ampere-watts
(d). Ampere-volts

45. The applications of photovoltaic systems are_______.
(a). Solar street light
(b). Water pumping system
(c). Solar vehicles
(d). All of these

46. A moving ball possesses
(a). Potential energy
(b). Kinetic energy
(c). Motion energy
(d). Heat energy

47 . Proper disposal of hazardous toxic waste is essential as exposure to it can cause serious problems
to the health. Which is potentially the safest means of disposing off the most toxic wastes?
(a). Briquetting
(b). High temperature incineration
(c). Landfills
(d). Fermentation

48. How many days in a year, on an average, is solar energy vailable in India?
(a). 100 days
(b). 150 days
(c). 225 days
(d). 300 days

49 . Electricity generation from small hydropower is common in
(a). Plain areas
(b). Coastal areas
(c). Hilly areas
(d). Offshore areas

50. Which is the leading state in India in the generation of wind power?
(a). Gujarat
(b). Andhra Pradesh
(c). Maharashtra
(d). Tamil Nadu

51. What are the disadvantages of using geothermal energy?
(a) It is not available everywhere. I
(b) It is available only in those areas where there are hot rocks near the earth surface.
(c) Deep drilling in the earth to obtain geothermal energy is technically very difficult and
expensive.
(d) All of the above

52. Which is the most commonly used fuel in rural areas of India?
(a) Animal dung
(b) Crop
(a) (C) Coal
(c) Fuel wood

53. Natural gas is transported mainly through

Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources [ROE-086]
(a) Pipelines
(b) Trucks
(c) Barges
(d) All of the above

54. The unit of energy is named after
(a) The Greek scientist Mr Archimedes
(b) A British scientist Mr James Prescott Joule
(c) A British scientist Issac Newton
(d) An Italian scientist Galilio Galilli

55. India generates about 4.5 million tonnes of hazardous waste every year. Direct exposure to which
of these two chemicals in hazardous waste can cause death?
(a) Mercury and arsenic
(b) Cyanide and sulphur
(c) Sulphur and arsenic
(d) Mercury and cyanide

56. The state that has maximum installation of small hydropower units in terms of megawatt is
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Uttarakhand
(d) Sikkim

57. What does FPC stand for in solar energy?
(a) Fluid plate circuit
(b) Fixed plate collectors
(c) Flat plate collectors
(d) None of the above

58. In which country was the first large wind turbine connected to a grid?
(a) The United States
(b) Denmark
(c) India
(d) Germany

59. Which country was the first to use geothermal energy to generate power?
(a) Italy
(b) China
(c) USA
(d) UK

60. Which gas has a major share in biogas?
(a) Nitrogen
(b) Methane
(c) Carbon monoxide
(d) Hydrogen

61. Solar, biomass, geothermal, wind, and hydropower are all the renewable sources of energy. They
are called renewable because they
(a). Are clean and free to use
(b). Can be converted directly into heat and electricity
(c). Can be replenished by nature in a short period of time
(d). Do not produce air pollution

Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources Unit 1

About the author

Dheeraj Hitech

Add Comment

Click here to post a comment