AKTU MCQ

Software Project Management Multiple Choice Questions with answers 2021 AKTU Exam

Software Project Management Multiple Choice Questions with answers pdf for IT students who are preparing for academic and competitive exams.

Software Project Management

Software Project Management MCQ with answers

  1. The effective software project management focuses on four P’s – People, Process, Product, and Project. (True / False)
    Ans. True
  2. People Management Capability Maturity Model (PM-CMM) has been developed by _.
    Ans. Software Engineering Institute (SEI)
  3. _ must plan, motivate, organize and control the practitioners who do software work.
    a) Project Managers
    b) Senior Managers
    c) Customers
    d) End Users
    Ans. a
  4. Organization structure depends on the people working in it. (True / False)
    Ans. False
  5. Wheelwright and Clark define a continuum of organizational structures between two extremes, _ organizations and _ organizations.
    Ans. Functional, Project
  6. The realistic percentage for striving to work in Software Project Development is _.
    a) 40%
    b) 80%
    c) 50%
    d) 100%
    Ans. b
  7. In flat structured organizations, work is more flexible and the employee does whatever is needed. (True / False)
    Ans. True
  8. In _ organizations, work is organized into small workgroups and integrated regionally and nationally/globally.
    Ans. Matrix
  9. _ organizations take the networked structure one step further by combining IT with traditional components to form new types of components.
    a) Hierarchical
    b) Flat
    c) T-form (Technology-based)
    d) Matrix
    Ans. C
  10. Team Leader is responsible for all aspects of the project. (True / False)
    Ans. True
  11. _ manage hardware/software requirements for development, testing, validation, and production environments.
    Ans. Logistics
  12. _ define testing procedures and certification process.
    a) Software Support
    b) Software Development
    c) Software Management
    d) Software Testing
    Ans. d
  13. Project Management is the application of knowledge, skills, tools and techniques to project activities to meet the project requirements. (True /False)
    Ans. True
  14. Interoperability has become a key characteristic of many systems. (True/ False)
    Ans. True
  15. Conducting structured meetings is a form of _ communication.
    Ans. Formal
  16. _ encompasses e-mail, or electronic dashboards, or video conferencing system.
    a) Formal communication
    b) Electronic communication
    c) Informal communication
    d) Interpersonal networking
    Ans. B
  17. Project implementation is the first stage in project development. (True / False)
    Ans. False
  18. The _ stage determines the nature and scope of the development.
    Ans. Initiation
  19. Testing and Module Integration strategies are addressed in _ phase.
    a) Initiation
    b) Implementation
    c) Planning and Design
    d) Maintenance
    Ans. C
  20. The project charter is a one-time announcement. (True / False)
    Ans. True
  21. The purpose of a _ is to detail the work requirements for projects and programs that have deliverables and/or services performed.
    Ans. Statement of Work (SoW)
  22. IAPPM stands for _.
    Ans. International Association of Project and Program Management
  23. The three most important factors that influence project management are , ___and .
    Ans. Time, Cost, Scope
  24. PERT stands for _.
    Ans. Program Evaluation and Review Technique
  25. _ do not highlight inter-task dependencies.
    a) Gantt charts
    b) PERT charts
    c) Both a) and b)
    d) None of the above
    Ans. a) Gantt charts
  26. The “spiral model”, documented in 1970 by Royce was the first publicly documented life cycle model. (True / False)
    Ans. False
  27. Most life cycle models can be derived as special cases of the _.
    Ans. Spiral model
  28. _ is the least flexible and most obsolete of the life cycle models.
    a) Spiral model
    b) Waterfall model
    c) Throwaway prototyping model
    d) Iterative / incremental development model
    Ans. b) Waterfall model
  29. CMM stands for _.
    a) Capability Maturity Model
    b) Capacity Maturity Model
    c) Customer Maturity Model
    d) Common Maturity Model
    Ans. A
  30. Project scope, pros and cons are discussed in the initiation phase. (True/ False)
    Ans. True
  31. A semiformal way of breaking down the goal is called the _.
    Ans. Work Breakdown Structure (WBS)
  32. Two general notations used for scheduling are _ charts and _ charts.
    Ans. PERT, Gantt
  33. The purpose of planning a project is to identify the sequence of activities as per their complexities and dependencies. (True / False)
    Ans. True
  34. COCOMO stands for _.
    Ans. COnstructive COst MOdel
  35. In _ mode the project is characterized by tight, stringent constraints and interface requirements.
    a) Organic
    b) Embedded
    c) Semidetached
    d) None of the above
    Ans. b) Embedded
  36. Budgeting in a business sense is the planned allocation of available funds to each department within a company. (True / False)
    Ans. True
  37. ROI stands for _.
    Ans. Return On Investment
  38. _ is a standard method for the financial appraisal of long-term projects.
    Ans. Net Present Value (NPV)
  39. Cost in a project includes software, hardware and human resources. (True / False)
    Ans. True
  40. A schedule provides the idea about the start and finishes dates of key activities or terminal elements of the project. (True / False)
    Ans. True
  41. PERT stands for _.
    Ans. Program Evaluation and Review Technique
  42. _ in an event indicates ahead of schedule. (Pick right option)
    a) Positive slack (+)
    b) Negative slack (–)
    c) Zero slack
    d) None of the above
    Ans. a) Positive slack (+)
  43. Booz Allen Hamilton, Inc. has developed a Gantt chart. (True / False)
    Ans. False
  44. , , _, are examples of automated scheduling tools.
    Ans. Microsoft Project, ABT’s Project Workbench for Windows, Symantec’s Timeline
  45. Accelerating the project schedule is often termed as _ of the schedule. (Pick right option)
    a) Breaking
    b) Crashing
    c) Speeding
    d) None of the above
    Ans. b) Crashing
  46. Most cost estimates are determined in terms of _.
    Ans. Person-Months (PM)
  47. ‘Work expands to fill the available volume’ is _ principle.
    a) Parkinson’s
    b) James’s
    c) John’s
    d) None of the above
    Ans. a) Parkinson’s
  48. COCOMO model was developed by Parkinson. (True / False)
    Ans. False
  49. If there is a certain probability that the objectives of the project will not be achieved, this risk should not be reported to higher management. (True / False)
    Ans. False
  50. Risk the combination of both the possibility of occurrence of adverse event and the impact of such bad event. (True / False)
    Ans. True
  51. When there are disagreements between the project lead and overall project manager, the same can be resolved through _.
    Ans. Change control board
  52. A _ is a discrepancy between how a requirement was mentioned and how the same requirement is implemented. (Pick right option)
    a) Defect
    b) Change
    c) Risk
    d) None of the above
    Ans. a) Defect
  53. Tom DeMarco stated, “You can’t control what you can’t measure”. (True / False)
    Ans. True
  54. _ is the statistics gathered over the course of the execution of the project.
    Ans. Software Metric
  55. _ is a software package used for preparing earned value analysis. (Pick right option)
    a) MS Project
    b) Primavera
    c) Lotus Notes
    d) None of the above
    Ans. b) Primavera
  56. Status meetings and status reporting are required for a medium-size project. (True / False)
    Ans. True
  57. _ is a set of practices originally developed by Motorola to systematically improve processes by eliminating defects.
    Ans. Six Sigma
  58. Six Sigma is a registered service mark and trademark of _. (Pick right option)
    a) Microsoft
    b) Sun Microsystems
    c) Motorola
    d) None of the above
    Ans. c) Motorola
  59. _ involves activities like typical strategies, processes, techniques, and tools involved in containing the adverse impacts of risks on the software project.
    Ans. Software risk management

Enrol Now for Project and Infrastructure Financing By Edureka and increase your chances to get hired by Top Tech Companies

  1. Software Configuration Management (SCM) is an umbrella activity that is applied throughout the software process. (True / False)
    Ans. True
  2. A _ becomes the basis to further elaboration of Project plan and the Software Requirement specification as the project progresses.
    Ans. Scope and Vision document
  3. A _ has a name, attributes, and is “connected” to other objects by relationships.
    Ans. Configuration Object
  4. Software configuration management is not an element of software quality assurance. (True / False)
    Ans. False
  5. Two types of objects that can be identified in configuration management are _ and _.
    Ans. Base Objects, Aggregate Objects
  6. _ combines procedures and tools to manage different versions of configuration objects that are created during the software process.
    Ans. Version Control
  7. For a large software engineering project, uncontrolled change rapidly leads to chaos. (True / False)
    Ans. True
  8. The results of the evaluation are presented as a change report, which is used by a _.
    Ans. Change Control Authority
  9. _ helps to eliminate the problems by improving communication among all people involved.
    Ans. Status Reporting
  10. _ can take place at any time during the project, though the sooner the better. (Pick right option)
    a) Risk assessment
    b) Risk management planning
    c) Risk resolution
    d) Risk prioritization
    Ans. a) Risk assessment
  11. Project risks are those risks that could result in project slippage, budget constraints related issues, and resource and customer requirement related issues. (True / False)
    Ans. True
  12. _ threaten the applicability of the software product being built.
    Ans. Business risk
  13. ACAT stands for _.
    Ans. Avoid, Control, Accept or Transfer
  14. The risk associated with the degree of uncertainty that the project schedule will be maintained and that the product will be delivered on time is a schedule risk. (True / False)
    Ans. True
  15. The risk associated with the degree of uncertainty that the resulting software will be easy to correct, adapt and enhance is a _.
    Ans. Support risk

About the author

Dheeraj Hitech

Add Comment

Click here to post a comment