AKTU MCQ

Top 50+ Computer Organization and Architecture MCQ Questions

Top 50+ Computer Organization and Architecture MCQ Questions – Computer Organization and Architecture INTRODUCTION: Computer Organization and Architecture is the study of internal working, structuring and implementation of a computer system. Architecture in computer system, same as anywhere else, refers to the externally visual attributes of the system.

Top 50+ COA MCQ | Computer Organization and Architecture Multiple Choice Questions :
Computer Organization and Architecture Multiple Choice Questions and Answers :-

In computers, subtraction is generally carried out by __.
A. 9’s complement
B. 10’s complement
C. 1’s complement
D. 2’s complement
Ans: D

Assembly language __.
a. uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language
b. is the easiest language to write programs
c. need not be translated into machine language
d. None of these
Ans: A

<img loading=

Suppose that a bus has 16 data lines and requires 4 cycles of 250 nsecs each to transfer data. The bandwidth of this bus would be 2 Megabytes/sec. If the cycle time of the bus was reduced to 125 nsecs and the number of cycles required for transfer stayed the same what would the bandwidth of the bus?

A. 1 Megabyte/sec
B. 4 Megabytes/sec
C. 8 Megabytes/sec
D. 2 Megabytes/sec
Ans: D

Floating point representation is used to store __.
A. Boolean values
B. whole numbers
C. real integers
D. integers
Ans: C

SIMD represents an organization that __.
a. refers to a computer system capable of processing several programs at the same
time.
b. represents organization of single computer containing a control unit, processor
unit and a memory unit.
c. includes many processing units under the supervision of a common control unit
d. none of the above.
Ans: C

In Reverse Polish notation, expression AB+CD is written as
A. ABCD+
B. ABCD+
C. ABCD+ D. ABCD+
Ans: A

Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have
a. ALU
b. Primary Storage
c. Control unit
d. All of above
Ans b

What is the control unit’s function in the CPU?
a. To transfer data to primary storage
b. to store program instruction
c. to perform logic operations
d. to decode program instruction
Ans: e

What is meant by a dedicated computer?
a. which is used by one person only
b. which is assigned to one and only one task
c. which does one kind of software
d. which is meant for application software only
Ans: f

The most common addressing techiniques employed by a CPU is
a. immediate
b. direct
c. indirect
d. register
e. all of the above
Ans d

Pipeline implement
a. fetch instruction
b. decode instruction
c. fetch operand
d. calculate operand
e. execute instruction
f. all of abve
Ans d

Which of the following code is used in present day computing was developed by IBM corporation?
a. ASCII
b. Hollerith Code
c. Baudot code
d. EBCDIC code
Ans d

When a subroutine is called, the address of the instruction following the CALL instructions stored in/on the
a. stack pointer
b. accumulator
c. program counter
d. stack
Ans d

A microprogram written as string of 0’s and 1’s is a
a. symbolic microinstruction
b. binary microinstruction
c. symbolic microprogram
d. binary microprogram
Ans d

Interrupts which are initiated by an instruction are
a. internal
b. external
c. hardware
d. software
Ans d

Memory access in RISC architecture is limited to instructions
a. CALL and RET
b. PUSH and POP
c. STA and LDA
d. MOV and JMP
Ans c

A collection of lines that connects several devices is called …………..
A) bus
B) peripheral connection wires
C) Both a and b
D) internal wires
Ans A

A complete microcomputer system consist of ………..
A) microprocessor
B) memory
C) peripheral equipment
D) all of the above
Ans D

PC Program Counter is also called ……………….
A) instruction pointer
B) memory pointer
C) data counter
D) file pointer
Ans A

In a single byte how many bits will be there?
A) 8
B) 16
C) 4
D) 32
Ans A

CPU does not perform the operation ………………
A) data transfer
B) logic operation
C) arithmetic operation
D) all of the above
Ans A

Ans A

The access time of memory is …………… the time required for performing any single CPU operation.
A) Longer than
B) Shorter than
C) Negligible than
D) Same as
Memory address refers to the successive memory words and the machine is called as …………
A) word addressable
B) byte addressable
C) bit addressable
D) Tera byte addressable
Ans A

A microprogram written as string of 0’s and 1’s is a ………….
A) Symbolic microinstruction B) binary microinstruction
C) symbolic microinstruction D) binary microprogram
Ans D

A pipeline is like ………………..

A) an automobile assembly line
B) house pipeline
C) both a and b
D) a gas line
Ans A

Computer Organization and Architecture MCQ
Data hazards occur when ……
A) Greater performance loss
B) Pipeline changes the order of read/write access to operands
C) Some functional unit is not fully pipelined
D) Machine size is limited
Ans B

Where does a computer add and compare data?
A. Hard disk
B. Floppy disk
C. CPU chip
D:Memory chip
Ans C
Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
A. Memory Address Register
B. Memory Data Register
C. Instruction Register
D. Program Register
Ans D

A complete microcomputer system consists of
A) microprocessor
B) memory
C) peripheral equipment
D) all of above
Ans D

CPU does not perform the operation
A. data transfer
B. logic operation
C. arithmetic operation
D. all of above
Ans B

Pipelining strategy is called implement
A. instruction execution
B. instruction prefetch
C. instruction decoding
D. instruction manipulation
Ans C

A stack is
A. an 8-bit register in the microprocessor
B. a 16-bit register in the microprocessor
C. a set of memory locations in R/WM reserved for storing information temporarily

during the execution of computer
D. a 16-bit memory address stored in the program counter
Ans A

A stack pointer is
A. a 16-bit register in the microprocessor that indicate the beginning of the stack
memory.
B. a register that decodes and executes 16-bit arithmetic expression.
C. The first memory location where a subroutine address is stored.
D. a register in which flag bits are stored
Ans A

The branch logic that provides decision making capabilities in the control unit is known as
A. controlled transfer
B. conditional transfer
C. unconditional transfer
D. none of above
Ans C

Interrupts which are initiated by an instruction are

A. internal
B. external
C. hardware
D. software
Ans D

A time sharing system imply
A. more than one processor in the system
B. more than one program in memory
C. more than one memory in the system
D. None of above
Ans B

37.Virtual memory is –
(1) an extremely large main memory
(2) an extremely large secondary memory
(3) an illusion of an extremely large memory
(4) a type of memory used in super computers
(5) None of these

Answers: 3

38.Fragmentation is –
(1) dividing the secondary memory into equal sized f ragments
(2) dividing the main memory into equal size f ragments
(3) f ragments of memory words used in a page
(4) f ragments of memory words unused in a page
(5) None of these

Answers: 2

39.Which memory unit has lowest access time?
(1) Cache
(2) Registers
(3) Magnetic Disk
(4) Main Memory
(5) Pen drive

Answer :2

40.Cache memory-
(1) has greater capacity than RAM
(2) is f aster to access than CPU Registers
(3) is permanent storage
(4) f aster to access than RAM
(5) None of these

Answer: 4

41.When more than one processes are running concurrently on a system-
(1) batched system
(2) real-time system
(3) multi programming system
(4) multiprocessing system
(5) None of these

Answers: 3

42.Which of the following memories must be refreshed many times per second?
a. Static RAM
b. Dynamic RAM
c. EPROM
d. ROM
e. None of these
ans Static RAM

43.RAM stands for
a. Random origin money
b. Random only memory
c. Read only memory
d. Random access memory
e. None of these
ans Random access memory

44.CPU fetches the instruction from memory according to the value of
a) program counter
b) status register
c) instruction register
d) program status word

Answer: a

45.A memory buffer used to accommodate a speed differential is called
a) stack pointer
b) cache
c) accumulator
d) disk buffer
Answer:b.

46.Which one of the following is the address generated by CPU?
a) physical address
b) absolute address
c) logical address
d) none of the mentioned

Answer:c.

47.Run time mapping from virtual to physical address is done by

a) memory management unit
b) CPU
c) PCI
d) none of the mentioned

Answer: a

48.Memory management technique in which system stores and retrieves data from secondary storage for use in main memory is called
a) fragmentation
b) paging
c) mapping
d) none of the mentioned

Answer:b

49.The address of a page table in memory is pointed by
a) stack pointer
b) page table base register
c) page register
d) program counter

Ans:

50.Program always deals with
a) logical address
b) absolute address
c) physical address
d) relative address

Answer: a

computer organization and architecture,computer architecture and organization,computer architecture and organization mcq,computer organization and architecture in hindi,computer organization and architecture for gate,computer organization and architecture tutorial,ec8552 computer architecture and organization,computer organisation and architecture,computer architecture,computer architecture and organization mcqs with answers,computer organization and architecture mcqs

About the author

Dheeraj Hitech

Add Comment

Click here to post a comment