Computer Organization and Architecture MCQ for AKTU

Table of Contents

1. What is computer architecture?
a) set of categories and methods that specify the functioning, organisation, and implementation of computer systems
b) set of principles and methods that specify the functioning, organisation, and implementation of computer systems
c) set of functions and methods that specify the functioning, organisation, and implementation of computer systems
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: A set of principles and methods that specify the functioning, organisation, and implementation of computer systems is known as computer architecture. A system’s architecture refers to its structure in terms of the system’s individually specified components and their interrelationships.

2. What is computer organization?
a) structure and behaviour of a computer system as observed by the user
b) structure of a computer system as observed by the developer
c) structure and behaviour of a computer system as observed by the developer
d) All of the mentioned
Answer: a
Explanation: The structure and behaviour of a computer system as observed by the user is the subject of computer organisation.

3. Which of the following is a type of computer architecture?
a) Microarchitecture
b) Harvard Architecture
c) Von-Neumann Architecture
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Below are the types of Computer Architecture:
i) Von-Neumann Architecture
ii) Harvard Architecture
iii) Instruction Set Architecture
iv) Microarchitecture
v) System Design

  1. Which of the following is a type of architecture used in the computers nowadays?
    a) Microarchitecture
    b) Harvard Architecture
    c) Von-Neumann Architecture
    d) System Design
    View Answer

Answer: c
Explanation: John von Neumann proposed this architecture. The architecture of today’s computers is based on von Neumann architecture. It is based on a few ideas.

5. Which of the following is the subcategories of computer architecture?
a) Microarchitecture
b) Instruction set architecture
c) Systems design
d) All of the mentioned
View AnswerAnswer: a
Explanation: The three main subcategories of computer architecture are:
i) Microarchitecture
ii) Instruction set architecture
iii) Systems design

6. Which of the architecture is power efficient?
a) RISC
b) ISA
c) IANA
d) CISC
Answer: a
Explanation: Hence the RISC architecture is followed in the design of mobile devices.

7. What does CSA stands for?
a) Computer Service Architecture
b) Computer Speed Addition
c) Carry Save Addition
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: The CSA is used to speed up the addition of multiplicands.

8. If an exception is raised and the succeeding instructions are executed completely, then the processor is said to have ______
a) Generation word
b) Exception handling
c) Imprecise exceptions
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: The processor since as executed the following instructions even though an exception was raised, hence the exception is treated as imprecise.

9. To reduce the memory access time we generally make use of ______
a) SDRAM’s
b) Heaps
c) Cache’s
d) Higher capacity RAM’s
Answer: c
Explanation: The time required to access a part of the memory for data retrieval.

10. The IA-32 system follows which of the following design?
a) CISC
b) SIMD
c) RISC
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: This system architecture is used to reduce the steps involved in execution by performing complex operations in one step.

Additional Reading