300+ TOP MYSQL Objective Questions and Answers Quiz Exam

Table of Contents

MYSQL Multiple Choice Questions :-

1. The “father” of MySQL is ______.
A. Michael Widenius
B. Bill Joy
C. Bill Gates
D. Stephanie Wall
E. Sigmund Velin
Answer:  A

1: The main MySQL program that does all the data handling is called
A. mysql
B. mysqld
C. mysql.exe
D. httpd
Answer:  B

2: To use MySQL on your computer, you’ll need
A. Perl, PHP or Java
B. Some sort of client program to access the databases
C. A Browser
D. FTP and Telnet
Answer:  B

3: MySQL comes with as standard with client libraries for:
A. C only
B. Java only
C. Java and C
D. Perl, PHP and C
E. C, C# and the .NET environment, Java and Python
Answer: A

4. What kind of replication is supported by the MySQL server?
A. Multiple-master replication
B. Master to slave replication
C. Single file based clustering
D. MySQL doesn’t support replication
Answer:  B

5: Internally information is held in tables. Which of these is NOT a valid format:
A. BDB
B. Isam99
C. MyIsam
D. Hash
E. Isam
F. InnoDb
Answer:  B

6: Commands passed to the MySQL daemon are written in
A. Your choice from Perl, PHP, Java or some other languages
B. English
C. the Structured Query Language
D. Swedish
Answer: C

7: MySQL supports the complete SQL99 standard
A. true
B. false
Answer: B

8: Which of these is not a valid name for a column
A. Far
B. Near
C. To
D. From
Answer: B

9: In a LIKE clause, you can could ask for any value ending in “ton” by writing
A. LIKE ton$
B. LIKE ^.*ton$
C. LIKE %ton
D. LIKE *ton
E. LIKE .*ton
Answer:  C

10: Which of the following can add a row to a table?
A. Alter
B. Add
C. Insert
D. Create
E. Update
F. Commit
Answer:  C

11: Which of these commands will delete a table called XXX if you have appropriate authority:
A. DROP XXX
B. DELETE XXX WHERE confirm = “YES”
C. DROP XXX WHERE confirm = “YES”
D. DROP TABLE XXX
E. DELETE XXX
F. DELETE TABLE XXX
Answer:  D

12: The USE command
A. Is a pseudonym for the SELECT command
B. Has been deprecated and should be avoided for security reasons
C. Should be used to choose the database you want to use once you’ve connected to MySQL
D. Is used to load code from another file
Answer:  C

13: In a LIKE clause, you can ask for any 6 letter value by writing:
A. LIKE ??????
B. LIKE .{6}
C. LIKE ^.{6}$
D. LIKE …… (that’s six dots)
E. LIKE ______ (that’s six underscore characters)
Answer:  E

14: MySQL runs on which operating systems?
A. Unix and Linux only
B. Linux and Mac OS-X only
C. Unix, Linux, Windows and others
D. Any operating system at all
Answer:  C

15: MySQL Access security is controlled through
A. MySQL login accounts, and priveliges set for each account
B. The ID that the user logged into the server through, and priveliges set up for that account.
C. A table of valid IP addresses, and priveliges set up for each IP address
D. The normal login security is sufficient for MySQL, and it does not have any extra controls of its own.
Answer:  A

16: Which of the following is NOT supported by MySQL
A. Temporary (Hash) Tables
B. Table Joining
C. Stored Procedures
D. Regular Expression Matching
Answer:  C

17: One of the early proponents of relational database who laid down many of the principles we use to this day was:
A. Xigang Koi
B. Mahatma Coate
C. Edgar Codd
D. William Crawford
E. Robert Langton
Answer:  C

18: You are required to buy a license for MySQL if
A. If you use it for longer than 30 days
B. You use MySQL in a live application and not just for evaluation
C. You incorporate it into a product that you sell
D. You use it on a publicly accessible site
E. You are never required to buy a license
Answer:  C

19: Which of these is a valid call to a function (watch the spaces carefully!)
A. CONCAT(  A  ,  B  )
B. CONCAT  (  A  ,  B  )
C. CONCAT(  “A”  ,  “B”  )
D. CONCAT  (  “A”  ,  “B”  )
E. CONCAT  (A,  B)
F. CONCAT  (“A”,  “B”)
Answer:  C

20: If you want to undo a GRANT, you should use
A. REVOKE
B. UNDO
C. UNGRANT
D. DELETE
E. WITHDRAW
F. ROLLBACK
Answer:  A

21: How many distinct, different values can you hold in an enum field?
A. 255
B. 7
C. 65535
D. 2 (True and False)
Answer:  C

22: Which of the following is NOT available in MySQL:
A. REVOKE
B. FETCH
C. LIKE
D. JOIN
E. SELECT
Answer:  B

23: Which of these field types would be best to hold a film title?
A. longblob
B. tinytext
C. mediumtext
D. longtext
E. tinyblob
Answer:  B

24: The program called mysql is
A. There isn’t a program just called mysql
B. A wrapper through which Java clients must connect to the databases
C. A client program that lets you send SQL commands to the database engine
D. The database engine
E. A program that starts up and shuts down the database engine
Answer:  C

25: In a LIKE clause, you can ask for any 6 letter value by writing:
A. LIKE ______ (that’s six underscore characters)
B. LIKE .{6}
C. LIKE ??????
D. LIKE ^.{6}$
E. LIKE …… (that’s six dots)
Answer:  A

26: Which of the following is available in MySQL:
A. CREATE VIEW
B. CREATE SCHEMA
C. CREATE TRIGGER
D. CREATE DATABASE
E. CREATE FAIRYLIGHTS
Answer:  D

27: Which of these field types would be best to hold a .jpg image?
A. char binary
B. nchar binary
C. text
D. blob
Answer:  D

28: If you’re writing a client using the C language API, your source code should include the following line at the top:
A. use mysql;
B. include (“mysql.h”);
C. #include <mysql.h>
D. import com.mysql.*;
Answer:  C

29: A user with RELOAD priveliges can
A. Can reset passwords for any mysql user account
B. Perform certain “admin type” operations such as flush table and logs from memory to disc, but can’t normally do anything “dangerous”
C. Can repopulate the databases and tables from a backup
D. Can restart the MySQL daemon in addition to any other priveliges he might also have
Answer:  B

30: What’s the difference between the DESCRIBE and SHOW FIELDS FROM commands?
A. Only SHOW FIELDS FROM can take a LIKE clause
B. Nothing – they’re the same thing
C. Only DESCRIBE can take a LIKE clause
Answer:  B

31: Which of these is not a valid name for a column
A. To
B. From
C. Far
D. Near
Answer:  B

32: Commands passed to the MySQL daemon are written in
A. English
B. Your choice from Perl, PHP, Java or some other languages
C. the Structured Query Language
D. Swedish
Answer:  C

33: Which of the following is available in MySQL:
A. CREATE TRIGGER
B. CREATE SCHEMA
C. CREATE FAIRYLIGHTS
D. CREATE DATABASE
E. CREATE VIEW
Answer:  D

34: One of the early proponents of relational database who laid down many of the principles we use to this day was:
A. Edgar Codd
B. Xigang Koi
C. Robert Langton
D. Mahatma Coate
E. William Crawford
Answer:  A

35. MySQL Comes With As Standard With Client Libraries For:
A. C Only
B. Java Only
C. Java And C
D. Perl, PHP And C
Answer: C Only

36. Which Of These Commands Will Delete A Table Called XXX If You Have Appropriate Authority:
A. DROP TABLE XXX
B. DELETE XXX WHERE Confirm = “YES”
C. DROP XXX
D. DROP XXX WHERE Confirm = “YES”
Answer: DROP TABLE XXX

37. What Is MySQL View?
A. Virtual
B. Static
C. Real
D. Temporary Table
Answer: Virtual

38. Storing same data in many places is called ……………..
A. Iteration
B. Redundancy
C. Enumeration
D. Concurrency
Answer: Redundancy

39. Which level of Abstraction describes what data are stored in the Database?
A. View Level
B. Logical Level
C. Physical Level
D. Abstraction Level
Answer: Logical Level

40. In order to add a new column to an existing table in SQL, we can use the command ………..
A. Edit Table
B. Alter Table
C. Modify Table
D. Alter Colums
Answer: Alter Table

41. Which of the following is a valid SQL command?
A. ALTER
B. COMMIT
C. Insert
D. Back
Answer: Back

42. Which of the following is true of mysql?
A. It is license-free for most applications.
B. It is written in C and C++ languages
C. It was owned and sponsored by the Swedish company MySQL AB
D. All of the Above
Answer: All of the Above

43. Which of the following is not a sql keyword?
A. DELETE
B. CREATE
C. SELECT
D. REMOVE
Answer: REMOVE

44. Which of the following is not considered to be type of database client?
A. Apps
​B. Browsers
C. Local software
D. All of the Above
Answer: All of the Above

45. Which of the following keywords cannot be used to modify an existing table?
A. ALTER TABLE…AS
B. ALTER TABLE…ADD
C. ALTER TABLE…MODIFY
D. ALTER TABLE…DROP COLUMN
Answer: ALTER TABLE…AS

46. The privilege ____ can be granted to retrieve data.
A. READ
B. SELECT
C. UPDATE
D. RETRIEVE
Answer: SELECT

47. Which of the following is not one of the standard nosql categories?
A. chart databases
B. graph databases
C. document databases
D. column-oriented databases
Answer: chart databases

48. Databases are stored in ______ so that they are available when needed.
A. data mines
B. data matrices
C. data sources
D. data dashboards
Answer: data matrices

49. Which of the following is a valid sql statement?
A. SELECT SYSDATE;
B. SELECT UPPER(Hello) FROM dual;
C. SELECT TO_CHAR(SYSDATE, ‘Month DD, YYYY’) FROM dual;
D. None of the above
Answer: SELECT TO_CHAR(SYSDATE, ‘Month DD, YYYY’) FROM dual;

50. Mysql is an example of the _____.
A. hierarchical model
B. relational data model
C. file system data model
D. XML data model
Answer: relational data model

51. The relational data model was developed in the _______.
A. 1970s
B. 1979s
C. 1980s
D. 1960s
Answer: 1970s

Also Read:

Acids, Bases and Salts-MCQ

Amazon Quiz MCQ Type Questions

Accenture MCQ Model Question Paper For 2022

Accenture MCQ Quantitative Aptitude Questions And Answers

Accenture MCQ Aptitude Questions And Answers

Top 30 MCQs for Your Data Science Interviews

Data Science MCQs For Written Exam

Time and Work Aptitude MCQ Questions & Answers for Infosys,TCS,Wipro

Core Java Multiple Choice Questions With Answers 2022

Infosys Mcq types Aptitude Questions for 2022

Latest Wipro MCQ Placement Paper

TCS Ninja Programming MCQ Questions with Answers

Amazon Aptitude Questions and Answers 2022

Data Science MCQ Questions 2022