Data Mining MCQ Online Quiz Questions 2022| Data Mining Multiple Choice Questions and Answer| Data Mining MCQ Questions PDF

Read the Given Below Data Mining MCQ Questions

1. The classification of the data mining system involves

  1. Information Science
  2. Machine learning
  3. Database technology
  4. All of the above

Answer: All of the above

2. Which one of the following statements is not correct about the data cleaning?

  1. It refers to correcting inconsistent data
  2. It refers to the process of data cleaning
  3. It refers to the transformation of wrong data into correct data
  4. All of the above

Answer: All of the above

3. Which of the following is the correct advantage of the Update-Driven Approach?

  1. The data can be copied, processed, integrated, annotated, summarized and restructured in the semantic data store in advance
  2. This approach provides high performance
  3. All of above
  4. None

Answer: All of above

4.  In order to integrate heterogeneous databases, how many types of approaches are there in the data warehousing?

  1. 2
  2. 4
  3. 3
  4. 5

Answer: 2

5. The issues like efficiency, scalability of data mining algorithms comes under_______

  1. Mining methodology and user interaction
  2. Diverse data type issue
  3. Performance issues
  4. All of the above

Answer: Performance issues

6. Which of the following statements about the query tools is correct?

  1. Attributes of a database table that can take only numerical value
  2. Tools developed to query the database
  3. All of above
  4. None

Answer: Tools developed to query the database

7. Which of the following correctly refers the data selection?

  1. The actual discovery phase of a knowledge discovery process
  2. A subject-oriented integrated time-variant non-volatile collection of data in support of management
  3. The stage of selecting the right data for a KDD process
  4. All of above

Answer: The stage of selecting the right data for a KDD process

8. Which one of the following refers to the binary attribute?

  1. The natural environment of a certain species
  2. This takes only two values. In general, these values will be 0 and 1, and they can be coded as one bit
  3. Systems that can be used without knowledge of internal operations
  4. All of above

Answer: This takes only two values. In general, these values will be 0 and 1, and they can be coded as one bit

9. Which one of the following correctly refers to the task of the classification?

  1. The task of assigning a classification to a set of examples
  2. A subdivision of a set of examples into a number of classes
  3. A measure of the accuracy, of the classification of a concept that is given by a certain theory
  4. None of the above

Answer: The task of assigning a classification to a set of examples

10. Which of the following refers to the problem of finding abstracted patterns (or structures) in the unlabeled data?

  1. Supervised learning
  2. Unsupervised learning
  3. Reinforcement learning
  4. Hybrid learning

Answer: Unsupervised learning

11. Which one of the following correctly defines the term cluster?

  1. Symbolic representation of facts or ideas from which information can potentially be extracted
  2. Group of similar objects that differ significantly from other object
  3. Operations on a database to transform or simplify data in order to prepare it for a machine-learning algorithm
  4. None

Answer: Group of similar objects that differ significantly from other object

12. Which of the following correctly defines the term “Hybrid”?

  1. Decision support systems that contain an information base filled with the knowledge of an expert formulated in terms of if-then rules
  2. Approach to the design of learning algorithms that is structured along the lines of the theory of evolution
  3. Combining different types of method or information
  4. None

Answer: Combining different types of method or information

13. Euclidean distance measure is can also defined as ___________

  1. The distance between two points as calculated using the Pythagoras theorem
  2. The process of finding a solution for a problem simply by enumerating all possible solutions according to some predefined order and then testing them
  3. A stage of the KDD process in which new data is added to the existing selection
  4. All of the above

Answer: A stage of the KDD process in which new data is added to the existing selection

14. Which one of the following correctly refers to the Class study in the data cauterization?

  1. Study class
  2. Final class
  3. Target class
  4. None

Answer: Target class

15. Which one of the following refers to querying the unstructured textual data?

  1. Information manipulation
  2. Information update
  3. Information access
  4. Information retrieval

Answer: Information retrieval

16. Which of the following correctly defines the term “Discovery”?

  1. An extremely complex molecule that occurs in human chromosomes and that carries genetic information in the form of genes
  2. It is hidden within a database and can only be recovered if one is given certain clues (an example IS encrypted information)
  3. It is a kind of process of executing implicit, previously unknown and potentially useful information from data
  4. None

Answer: It is a kind of process of executing implicit, previously unknown and potentially useful information from data

17. Which one of the following can be considered as the correct application of the data mining?

  1. Corporate Analysis & Risk management
  2. Management and market analysis
  3. Fraud detection
  4. All of the above

Answer: All of the above

18. Which of the following statements is correct about data mining?

  1. It can be referred to as the procedure of mining knowledge from data
  2. The procedure of data mining also involves several other processes like data cleaning, data transformation, and data integration
  3. Data mining can be defined as the procedure of extracting information from a set of the data
  4. All of above

Answer: All of above

19. In data mining, how many categories of functions are included?

  1. 4
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: 2

20. Which of the following can be considered as the classification or mapping of a set or class with some predefined group or classes?

  1. Data Characterization
  2. Data set
  3. Data Sub Structure
  4. Data Discrimination

Answer: Data Discrimination

21. Which of the following statement is true about the classification?

  1. It is the task of assigning a classification
  2. It is a subdivision of a set
  3. It is a measure of accuracy
  4. None of the above

Answer: It is a subdivision of a set

22. The analysis performed to uncover the interesting statistical correlation between associated -attributes value pairs are known as the _____

  1. Mining of correlation
  2. Mining of clusters
  3. Mining of association
  4. All of the above

Answer: Mining of correlation

23. Which one of the clustering technique needs the merging approach?

  1. Hierarchical
  2. Naïve Bayes
  3. Partitioned
  4.  None

Answer: Hierarchical

24. Which of the following is an essential process in which the intelligent methods are applied to extract data patterns?

  1. Text Mining
  2. Data Mining
  3. Warehousing
  4. Data Selection

Answer: Data Mining

25. Which of the following statements is incorrect about the hierarchal clustering?

  1. In general, the splits and merges both are determined in a greedy manner
  2. The hierarchal type of clustering is also known as the HCA
  3. The choice of an appropriate metric can influence the shape of the cluster
  4. All of the above

Answer: The hierarchal type of clustering is also known as the HCA

26. In the example predicting the number of newborns, the final number of total newborns can be considered as the _______

  1. Observation
  2. Features
  3. Attribute
  4. Outcome

Answer: Outcome

27. The self-organizing maps can also be considered as the instance of _________ type of learning.

  1. Missing data imputation
  2. Unsupervised learning
  3. Supervised learning
  4. None

Answer: Unsupervised learning

28. What is KDD in data mining?

  1. Knowledge data house
  2. Knowledge Discovery Data
  3. Knowledge Data definition
  4. Knowledge Discovery Database

Answer: Knowledge Discovery Database

29. What are the functions of Data Mining?

  1. Cluster analysis and Evolution analysis
  2. Prediction and characterization
  3. Association and correctional analysis classification
  4. All of the above

Answer: All of the above

30. Which of the following can be considered as the correct process of Data Mining?

  1. Exploration, Infrastructure, Interpretation, Analysis, Exploitation
  2. Exploration, Infrastructure, Analysis, Interpretation, Exploitation
  3. Infrastructure, Exploration, Analysis, Interpretation, Exploitation
  4. Exploration, Infrastructure, Analysis, Exploitation, Interpretation

Answer: Infrastructure, Exploration, Analysis, Interpretation, Exploitation

Also Read:

Acids, Bases and Salts-MCQ

Amazon Quiz MCQ Type Questions

Accenture MCQ Model Question Paper For 2022

Accenture MCQ Quantitative Aptitude Questions And Answers

Accenture MCQ Aptitude Questions And Answers

Top 30 MCQs for Your Data Science Interviews

Data Science MCQs For Written Exam

Time and Work Aptitude MCQ Questions & Answers for Infosys,TCS,Wipro

Core Java Multiple Choice Questions With Answers 2022

Infosys Mcq types Aptitude Questions for 2022

Latest Wipro MCQ Placement Paper

TCS Ninja Programming MCQ Questions with Answers

Amazon Aptitude Questions and Answers 2022

Data Science MCQ Questions 2022